Wanneer start je met media opvoeding voor je kind?

Je kind stap per stap laten kennismaken met een Ipad, smartphones, gamen. Wanneer kan je best starten met de zogenaamde media opvoeding? Het antwoord hierop is eensluidend: zo snel mogelijk. Kinderen komen per slot van rekening op jonge leeftijd in aanraking met verschillende soorten media. Baby’s staren uren naar de tv, dreumesen testen een Ipad uit en kleuters gaan schoorvoetend online. Hoe ga je op een verantwoorde manier samen met je kind media verkennen?

Leer spelenderwijs media opvoeding aan

Zoek het niet te ver en doe het samen. Zo kan je samen met je oogappel achter een computer of tv toestel zitten. Leg geduldig media uit en leer spelenderwijs mediagebruik door vragen te stellen. Maar laat je kind ook vragen stellen die je dan gaat beantwoorden. Zo blijft de eerste media ontmoeting boeiend voor de kinderen.

Ouders spelen een belangrijke rol bij de keuze van de media

De grootste uitdaging die op de schouders van de ouders rust is het uitkiezen van kwaliteitsvolle media. Het vinden van waardevolle apps, youtube films en games. De dag van vandaag staan er kinderlaptops te koop die gericht zijn op kinderen tussen de 4 en 6 jaar. Met deze computers leren ze bijvoorbeeld tot 10 tellen of zelfs letters toepassen. Deze computers zijn erg leerzaam voor kinderen.

Welke media is het meest geschikt voor kleine kinderen

Elk kind toont een andere belangstelling wanneer het gaat om media. Belangrijk is dat je als ouder geschikte media gaat vinden die past bij de leeftijd. Een kind van 4 tot 6 jaar bekijkt media door een andere bril dan een kind van 6 tot 8 jaar of 9 tot 11 jaar. Zorg ervoor dat je kind het zelf ook heel leuk gaat vinden. Wanneer je merkt dat kinderen een slechte ervaring hadden of een vervelend storend contact, dan zal je hierover moeten praten en de nodige duiding geven. Deze tips zijn altijd nuttig:

  • De absolute topper bij jongens is sowieso Minecraft. Dat is een leerrijke game waar je virtuele werelden mee kunt bouwen. De meeste kinderen spelen het op een tablet
  • Ondanks de nieuwe media zal je aandacht moeten besteden dat kinderen nog heel graag lezen. Verlies het voorlezen niet uit het oog. Kinderen blijven dit superfijn vinden
  • Vraag in de school om enkele praktische tips te ontvangen van recente apps, games of tools om zelf games te maken

De belangrijkste vragen die ouders zichzelf stellen over media opvoeding

Door de bank genomen vinden de meeste ouders dat ze het niet slecht doen in verband met media opvoeding. Volgende vragen zijn het meest voorkomend:

  • Vanuit welke invalshoek bepaal je of een app, game of een website goed is voor je kinderen
  • Besteed ik voldoende aandacht aan de online veiligheid
  • Hoe lang mag ik mediagebruik voor mijn kind toestaan

Lees Vorige

Deze gadgets zijn onmisbaar voor in jouw leven!

Lees Volgende

Met deze gadgets maak jij het jezelf gemakkelijk!