Roadtrip door Frankrijk? Deze wijnstreken moet je gezien hebben 

Wie aan wijn denkt, denkt meteen aan Frankrijk. De prachtige wijngaarden, verspreid over het hele land, maken dan ook een productie van ambachtelijke drank mogelijk. Ben je dus een echte liefhebber? Plan dan zeker een roadtrip door het land om enkele van deze te bezoeken. De idyllische landschappen vormen de ideale setting om achteraf te genieten van een glaasje. Hier vind je alvast 5 populaire streken die het waard zijn om mee op te nemen in je route. 

  • Champagnestreek 

Deze meest noordelijke wijnregio van Frankrijk biedt de ideale omstandigheden voor de productie van bruisende wijn. Zo heerst er in de regio van de Franse Ardennen een koel klimaat, dat gecombineerd wordt met een kalkrijke bodem. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat er bubbels in zaten, maar na een onverwachte tweede fermentatie van een Engelse levering, was dit toch het geval. 

  • Loire

De enorme oppervlakte rond de rivier de Loire kent verschillende klimaten. Bijgevolg wordt er een groot assortiment aan witte, rode en mousserende wijnen geproduceerd. Naast de aanwezigheid van indrukwekkende wijnvelden, bezichtig je er ook adembenemende kasteeltuinen en andere prachtige natuur. Tussen deze landschappen vind je steden terug als Tours en Nantes met een uitgebreide historiek waar je geniet van een heerlijk glaasje. Kortom, de Loirestreek biedt een breed assortiment aan cultureel en gastronomisch erfgoed. 

  • Bordeaux 

Deze derde welbekende wijnstreek, Bordeaux, is er één die absoluut niet kan ontbreken tijdens je roadtrip. De nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt er namelijk voor een gematigd zeeklimaat met een hoge vochtigheidsgraad, wat een positief effect heeft op de smaak van de wijnen. Je vindt er zowel rode als witte terug, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc

  • Bourgogne

In de buurt van Parijs ligt het fantastische Bourgondië, bekend om zijn Chardonnay (wit) en Pinot Noir (rood). De focus ligt op één specifieke druivensoort om zo het productieproces te verfijnen tot in de puntjes, al zorgt het klimaat er soms voor enkele moeilijkheden. Extreme temperaturen in de winter en de zomer beïnvloeden de kwaliteit van de oogst, waardoor deze nooit te voorspellen is. 

  • Rhône 

Deze laatste wijnstreek staat bekend om zijn heerlijke rode wijnen. De regio tussen de Franse Alpen en Marseille is dan ook rijkelijk omringd door wijngaarden die in totaal 23 druivensoorten bevatten. Wist je dat het beroemde Châteauneuf-du-pape hier vandaan komt? Die naam laat zich vertalen naar ‘het nieuwe kasteel van de paus’ en verwijst daarmee naar het rijke verleden van de streek.

Lees Vorige

Zorg voor meer comfort in de veranda of pergola

Lees Volgende

Breng de natuur binnen in je woning