Besparen op de energiekosten doe je zo!

Het leven is lang niet meer zo goedkoop als vroeger. Met de stijgende energiekosten kan het een hele uitdaging zijn om je maandelijkse energierekening te kunnen betalen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt besparen op je energiekosten, zonder dat je veel hoeft in te leveren op je comfort. Je kunt sowieso eens een keertje de online energie vergelijker invullen en kijken hoe je daar misschien ook wel ergens zou kunnen besparen. Verder geven wij je natuurlijk ook graag enkele tips.

Investeer in energiezuinige apparaten

Het investeren in energiezuinige apparaten kan een grote impact hebben op je energierekening op de lange termijn. Wanneer je bijvoorbeeld een oude koelkast vervangt door een energiezuinige versie, kan dit je tot wel €150 per jaar besparen.

Schakel over op LED-verlichting

LED-verlichting is niet alleen energiezuiniger dan traditionele gloeilampen, maar gaat ook veel langer mee. Door over te schakelen op LED-verlichting kun je tot wel 90% op je verlichtingskosten besparen. Het is ook een goed idee om het licht uit te doen wanneer je een kamer verlaat, ook al is het maar voor een paar minuten.

Isoleer je huis goed

Het isoleren van je huis kan je helpen om de warmte binnen te houden en voorkomen dat koude lucht binnenkomt. Dit kan je energieverbruik verminderen en je energierekening verlagen. Overweeg om je muren, vloeren en dak te isoleren voor een optimaal resultaat. Je kunt hiervoor een energie scan van de woning laten maken door een professional. Deze zal snel de zwakke plekken ontdekken en samen met jou gaan kijken naar wat de beste oplossing kan zijn.

Maak gebruik van natuurlijk licht

Door gebruik te maken van natuurlijk licht kun je ook behoorlijk wat energie besparen. Laat overdag zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen en steek in de avond eens een keer een kaars aan in plaats van dat je de lamp aanklikt.

Kies voor een programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat kan je helpen om je energieverbruik te verminderen. Door de thermostaat af te stemmen op jouw dagelijkse routine, kun je energie besparen wanneer je niet thuis bent en de temperatuur verlagen wanneer je gaat slapen. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig aan blijft staan.

Ga voor zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen je helpen om je eigen energie op te wekken en hierdoor dus de hoeveelheid energie die je van het netwerk afneemt verminderen. Hoewel de aanschaf van zonnepanelen een investering vereist, zal dit zich op de lange termijn goed terugbetalen. Vraag allereerst eens een aantal offertes op om vergelijkingen te kunnen maken.

Haal de stekkers uit het stopcontact

Wist je dat apparaten ook energie verbruiken wanneer ze niet worden gebruikt? Dit wordt standby-verbruik genoemd. Om dit te voorkomen kun je de stekkers uit het stopcontact halen wanneer je de apparaten niet gebruikt. Zo voorkom je dat je onnodig energie verbruikt. Denk er ook aan dat je je opladers uit het stopcontact haalt als deze niet worden gebruikt. Veel mensen laten deze standaard erin zitten en dat is gewoon zonde van alle stroom. 

Lees Vorige

Breng de natuur binnen in je woning

Lees Volgende

Wat is beter, ERP-systemen of een traditioneel boekhoudsysteem?