Van zon tot stopcontact: het proces van zonne-energie omzetten

Vandaag de dag is het opwekken van zonne-energie gewilder dan ooit. Zowel in de particuliere markt als in de zakelijke markt wordt er maar al te graag geïnvesteerd in zonnepanelen, in combinatie met het beste zonnepanelen montagemateriaal. Maar hoe gaat het proces van zon tot aan het stopcontact nu precies in zijn gang? Om je daar wat meer wegwijs in te maken, hebben we de belangrijkste informatie alvast voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

De werkende stof in de zonnecellen is silicium

Wist je dat ieder zonnepaneel is voorzien van verschillende soorten zonnecellen? En dat deze zonnecellen de stof silicium bevatten? Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om de lichtenergie van de zon snel en makkelijk om te zetten in elektriciteit. Het proces wordt in stand gezet doordat de energie – die afkomstig is van de zon – elektronen tussen de lagen van het silicium losmaakt. Vervolgens ontstaan er spannen in een zonnecel. Doordat cellen achter elkaar geschakeld zijn in een panele, kan er vervolgens een stroom van elektriciteit lopen. Dit gebeurt allemaal in bijvoorbeeld een zonnepanelen montagesysteem plat dak.

Het is niet altijd noodzakelijk om zonlicht op de panelen te laten schijnen

En is er eenmaal een goed werkend systeem op het dak van een bedrijfspand of een woning geplaatst? Dan kan er direct – en meteen het hele jaar door – zonne-energie op worden gewekt. Goed om te weten, is dat daar niet altijd de zon voor gebruikt hoeft te worden. Het is namelijk zelfs op een bewolkte dag gewoon mogelijk om elektriciteit op te leveren. In dat geval wekken de zonnepanelen minder stroom op in vergelijking met een zonnige en onbewolkte dag. Om de minst goed presterende zonnecel beter te kunnen omzeilen, kan er eventueel nog gebruik worden gemaakt van een micro-omvormer of een power optimizer.

De beste werking van de zonnepanelen door een goede installatie door een specialist

Iedere woning en ieder bedrijfspand is weer anders. En dit betekent dus ook dat er keer op keer weer een ander systeem nodig is. Denk daarbij aan invloeden zoals de helling van het dak en natuurlijk de grootte van het oppervlak. Ook kunnen factoren zoals het dak van een ander pand en de schaduw van omliggende bomen invloed uitoefenen. Het is daarom altijd een echte must om dit project uit te besteden aan een gespecialiseerd installateur met vele jaren ervaring in het vak.

Lees Vorige

Op businesstrip? Zo ben je altijd perfect voorbereid

Lees Volgende

Korte metten maken met plaagdieren doe je zo