Leven in je tuin: zo creëer je een brede biodiversiteit 

Lampjes, dekentjes, een open haard…De gezelligheidsfactor van je tuin mag dan wel hoog zijn, als de biodiversiteit laag is, heb je nog steeds geen levendige tuin. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om meer dieren en insecten aan te trekken. Benieuwd naar welke dit zijn? Volgende tips helpen je op weg. 

1. Inheemse planten 

Lokale insecten houden vanzelfsprekend ook van lokale planten. Voorzie daarom voldoende inheemse soorten in je tuin zoals ‘braam’ en ‘wilde marjolein’. Nood aan meer inspiratie? Check even online voor handige lijstjes. Op die manier wordt hij aantrekkelijk voor vlinders, vogels en andere dieren in je omgeving die ook een positieve invloed hebben op de kwaliteit. 

2. Waterbronnen

Zeker op warme dagen maak je je tuin extra interessant voor dieren door er waterbronnen in te plaatsen. Denk aan een vogelbad, een fontein of een kleine vijver die de mogelijkheid biedt om te drinken. Houd je deze plekken schoon, dan kan je er misschien ook in zwemmen waardoor ze extra functioneel zijn. Graag meer bijen en/of vlinders in je tuin? Overweeg dan om platte stenen met water te vullen om zo een bad voor hen te creëren. 

3. Bloemenweide

Niets maakt je tuin zo levendig als de aanwezigheid van een kleine bloemenweide. Behoud enkele vierkante meters voor wilde bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Vergeet zeker niet om ze te laten staan in het najaar. Op die manier produceren ze alvast zaden voor het volgende seizoen. Bovendien is de weide ideaal om meer bezoek te krijgen van verschillende vogelsoorten. Vergeet daarom niet om er een vogelhuisje te plaatsen. Het resultaat is een fleurige tuin met veel biodiversiteit. Perfect om tot rust te komen en te genieten van de zon. 

4. Kruiden- en groententuin 

Ten vierde trekt een kleine kruiden- en groententuin nuttige insecten aan. Daarnaast zorgt het voor voedsel voor de lokale fauna, maar ook voor jou. Je bent namelijk dagelijks zeker van verse ingrediënten waarmee je heerlijke gerechten kan bereiden. Ze zullen hoe dan ook extra smaakvol zijn. 

5. Wilde hoekjes 

Tot slot is het een goed idee om één of meerdere wilde hoekjes te creëren. Dit zijn zones in je tuin die je ongerept laat. Laat het gras hoog groeien en laat dode bladeren en takken liggen om schuilplaatsen te bieden aan kleine dieren en insecten. Leg hier ook regelmatig wat oud brood, want door de rust en de natuur is het de ideale verblijfplaats voor kleinere vogels. 

Lees Vorige

Pak de totaalrenovatie van je badkamer doordacht aan

Lees Volgende

Op businesstrip? Zo ben je altijd perfect voorbereid