Een schone tuin, het hele jaar door: 5 slimme truckjes

Wil je het hele jaar door een opgeruimde tuin? Dan denk je misschien dat je intensief de handen uit de mouwen moet steken, maar niets is minder waar. Met enkele slimme truckjes geniet jij elke periode van het jaar van een groene omgeving die rust uitstraalt. Benieuwd naar hoe je dit dan juist doet? Lees snel verder. 

1. Verwijder de bladeren 

De bladeren in je tuin ruimen jammer genoeg zichzelf niet op, dus als je dan toch af en toe je handen uit de mouwen moet steken, kies dan voor het weghalen van deze. Vooral in de herfst geven ze al snel een erg rommelige uitstraling aan je tuin, en laat dat nu net zijn dat je wilt vermijden. Op die manier voorkom je dat je gazon verstikt wordt en het bevordert een gezond tuinmilieu. Met een bladblazer of bladhark is deze klus zo geklaard. Verzamelde bladeren kun je gebruiken voor compost, wat weer bijdraagt aan een gezonde tuinbodem.

2. Vergeet niet om af en toe te snoeien

Bomen en struiken groeien erg snel, dus deze moeten wel af en toe gesnoeid worden. Een kettingzaag zal hierbij absoluut van pas komen, zeker bij dikkere takken. Hiermee kun je snel en effectief werken, en maak je de snijvlakken netjes en glad, wat de kans op ziektes vermindert. Plan snoeibeurten in het vroege voorjaar of de late herfst om optimale groei te bevorderen.

3. Moeilijkere plekken? Gebruik een bosmaaier

Een bosmaaier is dan weer een krachtig hulpmiddel om gras en ongewenste vegetatie te verwijderen, vooral op moeilijk bereikbare plekken zoals langs heggen, muren en paden. Het gebruik van dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je tuin er netjes uitziet zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan handmatig knippen en trimmen.

4. Mulch voor minder onkruid

Mulchen is een slimme manier om onkruidgroei te verminderen en je tuin er verzorgd uit te laten zien. Door een laag organische mulch zoals houtsnippers of stro rond je planten aan te brengen, houd je vocht vast in de bodem en onderdruk je de groei van onkruid. Mulch breekt na verloop van tijd af en voegt waardevolle voedingsstoffen toe aan de bodem, wat de gezondheid van je planten ten goede komt.

5. Besproei automatisch

Installeer een automatisch besproeiingssysteem om je tuin regelmatig van water te voorzien zonder dat je er zelf veel werk aan hebt. Met een timer stel je precies in wanneer en hoe vaak je tuin water krijgt, wat niet alleen tijd bespaart maar ook zorgt voor een constante en adequate bewatering van je planten. Dit helpt je tuin groen en gezond te houden, vooral tijdens droge periodes.

Lees Vorige

Feestelijke zomerdrankjes maken? Zo doe je dat

Lees Volgende

Deze koffiecocktails wil je proberen!