5 tips om voedsel in de zomerperiode te bewaren

Wanneer de buitentemperatuur in de zomer hoog is, dan draait de vriezer of koelkast op volle toeren. Dit heeft uiteraard ook een rechtstreeks gevolg op de energiefactuur. Enkele kleine ingrepen die je makkelijk zelf kunt uitvoeren zorgt ervoor dat de energiekost naar beneden gaat. 5 handige tips uit de praktijk hoe je dit het beste aanpakt in een notendop.

Tip 1: Check bij aankoop of toestel energiezuinig is

Besparen op het energieverbruik, begint bij de aankoop van elektrische apparaten. Dit geldt ook voor een vriezer of koelkast. Elk toestel krijgt de dag van vandaag een energielabel toegekend. Vergeet niet dat hoe groter het toestel is, hoe hoger het verbruik. Een goed gevulde vriezer of koelkast verbruikt een heel stuk minder dan een lege. Een energielabel A+++ is zuiniger dan A+. Een diepvries-koelkast combinatie is bovendien zuiniger.

Tip 2: Zorg voor een ideale temperatuur

De meest geschikte temperatuur in een koelkast schommelt tussen de 4 en 7 graden Celsius. Moderne koelkasten passen tegenwoordig de 0 graden technologie toe. Concreet betekent dit dat de temperatuur op 0 graden wordt ingesteld, samen met een hogere luchtvochtigheid. Via deze werkwijze blijven groenten en fruit 2 tot 3 keer langer bewaard.

Tip 3: Plaats nooit warm eten in de koeling

Een fout die regelmatig nog steeds wordt gemaakt is warm eten in een koelkast plaatsen. Een ander axioma is dat je voedingsmiddelen uit de vriezer ontdooit in de koelkast. Zo moet de koelkast minder energie verbruiken. Belangrijk is ook dat je de deuropening niet te lang open laat staan.

Tip 4: De plaats van een koelkast-vriezer speelt een grote rol

De plek waar je een koelkast plaatst speelt ook een belangrijke factor. Het is geen goed idee wanneer je een koelkast voor een zonnig raam plaatst, naast een gasfornuis of dichtbij een verwarming. Een koelkast functioneert het beste wanneer de kamertemperatuur schommelt tussen de 15 en 31 graden. Voorkom ook heel koele ruimtes zoals een kelderruimte, garage of schuur. De hoofdreden is dat de koelthermostaat na verloop van tijd niet werkt.

Tip 5: Reinig regelmatig de vriezer of koelkast

Wist je dat een ijslaagje van 2 mm het energieverbruik met 10 procent verhoogt? Heel belangrijk is dat je voldoende aandacht schenkt aan de deurrubbers en reinig die op geregelde tijdstippen. Zo beperk je de bacteriën en blijven de rubbers heel soepel. Wanneer je weg bent op vakantie schakel je beter de koelkast uit en laat je geen etensresten achter. Om vorming van schimmels bij thuiskomst tegen te gaan laat je de deuropening beter op een klein kiertje staan.

Lees Vorige

Hoe bereid je je op je eerste casinobezoek voor?

Lees Volgende

Op deze manier richt je je kantoor thuis het beste in